30 octombrie 2011

Dulceata de gutui

Dulceata aceasta minunata am facut-o si anul trecut dar blogul nu exista pe vremea aia.Asa ca nu am poza din varianta trecuta si nici dulceata nu mai exista.Dar am pastrat reteta si a iesit cel putin la fel de buna.Am luat gutui din piata de la niste oameni de la tara.Pe de o parte sunt sigura ca sunt romanesti nu din cele grecesti sau mai stiu eu de unde daarrr....am avut ceva de furca cu taiatul si mai ales curatatul de tot felul de chestii urate gasite prin interior.Si la cat am curatat ma mir ca am ramas cu atatea, bine ca luasem o punga de zahar in plus asa sa fie.
Ingrediente:

1,5 kg gutui (deja curatate si date pe razatoarea mare)
1l de apa
1,5kg zahar
zahar vanilat

Anul trecut am facut mai intai siropul din apa si zahar.Anul asta am pus in oala in care urma sa fiarba gutuile, apa si zaharul.Le-am pus pe foc foarte mic la fiert si pentru urmatoarele doua ore am stat cu ochii laarg deschisi si am amestecat foarte des.Spre sfarsit a mai scazut.Eu nu am lasat-o sa scada foarte mult pentru ca prea scazuta, in momentul in care se raceste se intareste prea tare.Asa ca toata iarna am umplutura de clatite asigurata.







2 comentarii:

  1. Buna dimineata,tot respectul pentru ceea ce faci,dar aceasta "dulceata"se numeste GEM,pentru ca fructa este data pe razatoare;dulceata,trebuie sa contina doar bucatele de fructe taiate sau intregi daca sunt mici,si bineinteles sirop;
    succes pe viitor!scuze daca te-am suparat cu aceasta observatie.

    RăspundețiȘtergere
  2. De asemenea cu tot respectul eu atata timp cat vad fructul, bucata sau razuit ca si in cazul asta este dulceata.Nu este prima dulceata pe care o fac si stiu ca fructul trebuie sa fie intreg.Pentru mine gemul este ceea ce rezulta din fructe si zahar la final o pasta.Iar aceasta nu este pasta spre deosebire de gemul de prune.Va multumesc pentru observatie si mult suces si dumneavoastra!

    RăspundețiȘtergere