29 iunie 2012

Salata de paste cu rosii uscate si busuioc

Astazi temperaturile au permis sa fierb ceva. Asa ca am facut paste siii.....porumb fiert. Era piata plina de porumb si eu aveam o pofta nebuna.
Reteta aceasta e buna si calda si rece. Eu am servit-o undeva intre cald si rece.

Ingrediente:

fussili sau alte paste scurte (si nu numai)
3-4 rosii uscate
1 catel de usturoi
10 frunze de busuioc (productie proprie)
1 lingura ulei de masline (reteta zicea 1 cup la un borcan de rosii uscate)
masline rondele (si cateva pentru decor)

Se fierb pastele conform indicatiilor de pe pachet.
Restul ingredientelor se mixeaza la robot pana devin o pasta. La mine nu a iesit chiar pasta caci nu m-a ajutat robotul. Am avut cantitati prea mici si nu a mixat asa cum imi doream.
Cand pastele sunt gata, se clatesc in apa rece (pentru salata in varianta rece) si se amesteca cu sosul obtinut.

Pofta buna!





 Mai sus va prezint'' gradina'' mea. Busuioc, ardei iuti, rozmarin si un chives amarat.

28 iunie 2012

Salata nicoise

Nu stiu daca plictisesc cu salatele mele daarr pe caldurile astea atat pot. Desi busuiocul meu creste pe zi ce trece si i-am pus gand rau nu reusesc sa trec de etapa asta a salatelor. Oricum trebuie sa ma mai subtiez putin (putin mai mult) asa ca o mai tinem asa o vreme. Retetele pe care le-am consultat aveau diferite compozitii, eu am ramas la asta. Lipsesc cartofii fierti la mine dar era prea cald sa fierb cartofi.

Ingrediente (1 portie)

1 rosie
1 ou fiert tare
1 castravete
salata verde (cateva frunze)
masline negre (eu am avut rondele)
1/2 cutie ton bucati (eu am avut in suc propriu)
2-3 file-uri de ansoa
pastai de fasole verde (eu am avut din conserva)
 piper


Prezint doar poza. Din nou fara dressing la mine si din nou fiecare e liber sa mai aduca imbunatatiri. Fara sare ca aveau file-urile de ansoa destula (si oricum meniul meu contine prea multa sare)...doar putin piper proaspat.







Salata greceasca

Cand mi-e dor de un loc superb, in care am fost sau mi-as dori sa ajung, gatesc ceva din zona/locul acela. Pe caldurile astea mi-e dor de Grecia... ..de Thassos. Desi e aproape de noi, sejurul e relativ ieftin...pentru mine e cam imposibil de ajuns anul asta. Asa ca azi m-am consolat cu o salata greceasca. Desi mi-as fi dorit si niste calamari pane, un gyros, prajiturile alea fenomenale (nu toate odata) m-am limitat la umila mea salata.

Ingrediente:

rosii
castraveti
ceapa rosie
ardei gras
masline ( de preferat Kalamata)
branza feta
oregano (uscat)

Si super-complicata metoda de preparare : se taie legumele si branza cuburi apoi se amesteca. La sfarsit presaram oreganno. Cine prefera ulei de masline, otet etc...e liber sa-si faca pofta. Eu am servit fara dressing.





24 iunie 2012

Risotto cu sofran si calcan

Am avut de la Kotany un plic de sofran. Nu stiu cat costa, dar stiu sigur ca l-am vazut la marii comercianti. Eu l-am primit cadou la Arena Bucatarilor si abia asteptam sa-l folosesc. Asa am decis sa-l folosesc la un risotto si alaturi de calcan (unul din pestii mei preferati). Urmeaza bineinteles.... paste cu sofran.

Ingrediente:

1-1.5 l supa de legume (eu mai fac rar si din cuburi...dar fff rar ca au prea multa sare)
1 cup risotto ( sunt masurile acelea de diferite dimensiuni)
1 ceapa mica
sofran (plicul pe care l-am folosit are 0.12g...am folosit jumatate)
1 lingurita de unt
2 linguri de parmesan ras
50 ml vin alb

In primul rand preparam supa. Cand aceasta este aproape gata ne pregatim de risotto.

Ceapa tocata marunt o calim in putin ulei de masline sau unt. Adaugam orezul  si amestecam pentru un minut.
Peste orez si ceapa adaugam vinul si lasam sa scada putin. Cand acesta a scazut, incepem sa adaugam supa putin  cate putin. La primul polonic de supa am adaugat si sofranul. Eu nu pun mai mult de un polonic, dar aproape tot timpul pregatesc maxim doua portii intr-o tigaie potrivita ca dimesiuni.
Va mai spuneam, ca secretul unui risotto cremos este adaugarea supei putin cate putin. Cand cea din urma a scazut, adaugam urmatoarea tura de supa. Si tot asa pana orezul este gatit pe gustul fiecaruia (mai facut sau mai all dente). Mie nu-mi place foarte bine facut si dureaza in general maximum 20 de minute (fara prepararea supei).

Cand risotto este gata, il luam deoparte si adaugam untul si parmesanul ras. Mai invartim putin pana se incorporeaza toate si servim.
Calcanul l-am pregatit separat. L-am curatat si facut file, apoi l-am prajit in putin ulei de masline.

Pofta buna!




Avea o culoare galbena superba...dar aparatul meu foto inca nu-si revenise.

22 iunie 2012

Salata Caesar

Inspirata din una din cartile primite de la Good Food (Good Food gata in doar 30 de minute) si pornita datorita caldurii insuportabile, azi am mancat iar salata. De mult timp doream sa o testez si indeplineste toate conditiile sa se afle printre retetele mele preferate. Usoara, rapida si mai ales delicioasa.

 Ingrediente:

crutoane (aveam de gand sa le fac dar...NO WAY..am ales Cubetti..sau cum le-o zice)
ulei de masline (eu nu am folosit)
1 iaurt mic sau smantana ( eu am folosit cremosso)
1 lingurita de mustar ( eu am avut mustar englezesc destul de iute)
1 catel de usturoi zdrobit
parmesan ras..30g
sucul de la o jumatate de lamaie
1 piept de pui la gratar ( eu l-am cumparat gata facut de la o rotiserie )
2 inimi de salata mici (eu am  folosit eisberg)
2 cepe verzi

Sarim peste partea unde cartea spune sa incingem cuptorul la xxx grade pentru a pregati crutoanele. Poate la iarna le facem...pana atunci ne adaptam.

Se pregateste sosul. Amestecam iaurtul/smantana, mustarul, sucul de lamaie, si usturoiul.
Pieptul de pui l-am taiat cuburi, salata am rupt-o in bucati mici iar ceapa am taiat-o rondele. Am amestecat  ingredientele mai sus mentionate si crutoanele cu sosul (fara 2 linguri pe care le-am pastrat pentru decor).
Pentru decor am mai ras putin parmesan in fasii.
Se serveste imediat...altfel se inmoaie crutoanele.
Atentie la sare!...pieptul de pui deja avea, parmesanul este destul de sarat, crutoanele la fel. Eu am mai adaugat doar putin piper proaspat rasnit.

Pofta mare!

PS: mi-am reparat aparatul foto. De fapt a iesit din coma:)

21 iunie 2012

Salate

Pe caldurile astea eu nu mai pot manca decat salate. Pentru ca nu suport caldura deloc, aragazul meu exista doar pentru o cana de ceai dimineata. Daca ar fi dupa mine, in calendar ar exista doar o luna de vara cu maximum de 25 de grade si asta pentru agricultura. Sunt rea, dar mai rea sunt de caldura pentru ca tiroida ma provoaca sa fiu astfel. Abia astept iarna! Daca aveam bani multi, multi ma mutam in Alaska pana in septembrie.

Salatele mele nu au nimic special, stie oricine sa le prepare....doar vroiam sa va arat meniul meu pe calura asta.

Salata verde cu piept de pui.

Contine doar salata verde, piept de pui taiat cubulete si zeama de lamaie. Ulei NU...ca nu-mi place. Cine doreste, bineinteles ca il poate folosi.

Salata de vara cu macrou marinat.

Salata este compusa din rosii, castraveti, ceapa verde, masline negre (rondele la mine) si macrou marinat (pe care il ador). Dressing-ul : doar otet balsamic.

Va urma.

Chessecake cu dulce de leche

Inainte sa plec la Brasov am facut un chessecake. Sa nu cumva sa-i scada glicemia lui iubi pana ma intorc;)).
Tot inainte de plecare, ma apucasem si de dulceata de cirese (care nu are poze nici anul asta) pentru ca eram intr-o mare graba. N-as fi vrut sa conduc pe intuneric, asa ca sarmana dulceata a fost asamblata in fuga si fuga a fost. Cat despre dulceata de capsuni, se va vedea doar alaturi de chessecake.Eu nu ma grabesc de obicei, dar cand o fac sunt tare panicata si nu mai imi aduc aminte de nimic asa ca nici ea nu are poze.

Pentru blat:

200g biscuiti (eu folosesc digestivi vrac)
100g unt

Pentru umplutura:

500g branza de vaci (nu am folosit crema de branza ci branza de vaci grasa )
1 cutie dulce de leche
3 oua
esenta de vanilie

Nu am mai pus zahar pentru ca ar fi fost mult prea dulce.

Biscuitii i-am macinat la robot sa fie cat mai fini si i-am amestecat cu untul topit. Am asezat amestecul pe fundul tavii (eu am avut una mica de tort) si am presat bine sa se aseze uniform.

Branza de vaci am lasat-o la scurs cam 1 ora. Eu asa procedez cu tipul acesta de branza caci uneori are zer mult. Pe langa faptul ca nu este fooartee fina acesta mai este un inconvenient cand se foloseste branza de vaci obisnuita.
Am mixat branza bine scursa cu ouale si dulce de leche. Compozitia am asezat-o peste blatul de biscuiti si a stat la cuptor pentru aproape o ora la foc mic.

Mentionez ca, inainte sa ma apuc de prajitura am preparat dulcele de leche din laptele condensat. Pe scurt : am dat cateva gauri in cutia cu lapte condenat pe care am asezat-o intr-o tava cu apa si am tinut-o la cuptor pentru 2 ore la 150 de grade (pana lichidul avea culoarea caramelului).

Am servit cu putina dulceata de capsuni.
Pofta buna!






18 iunie 2012

Arena bloggerilor, Brasov

              Vineri am avut ocazia sa fiu invitata la un eveniment absolut deosebit. Revista Good Food  alaturi de Selgros si multi alti parteneri ne-au pus la dispozitie cateva ingrediente iar noi (5 bloggerite) a trebuit sa ne facem de cap cu ele. De asemenea multumim si inStudio pentru minunatele fotografii.
 Evenimentul a avut loc la Brasov, mai exact in Piata Sfatului. Toata piata a fost plina de corturi unde se gatea la foc continuu. O sa va prezint cateva fotografii si retetele foarte pe scurt.
               A fost superb si imi doresc sa repet oricand o astfel de experienta.
 Desert: mini prajitura Krantz. Cu reteta aceasta sigur revin in curand, deoarece n-am apucat sa gust desi imi doream de mult sa o pregatesc.
 Premiul III a venit si cu un CEC. Multumesc Selgros!

 Legume la grill...garnitura pentru somon.

 Krantz.

 Somon cu sunca pe pat de sparanghel. O reteta ''furata'' de la Gordon Ramesy.
 Un interviu pentru Antena 1.
 Fetele de la Good Food, boggeritele si doamna de la Selgros
 Risotto cu creveti si gorgonzola la aperitiv. A fost demential...trebuie repetat dupa ce trece caldura.



5 iunie 2012

Tagliatelle picante cu bacon, usturoi si parmezan

 Acest preparat il declar No.2 dupa spaghetele bolognese in preferintele mele. Reteta este din revista Ioana, o revista foarte draga mie, pe care o citesc de cand eram in scoala generala. Vor mai urma cateva retete de aici...in curand.

Ingrediente (1 portie):


4 rotocoale de tagliatelle
2 rosii
1/2 ardei iute (eu prefer mai putin iute)
100g panceta/bacon
3 catei usturoi
50ml suc de rosii
ulei de masline
sare, piper
busuioc (reteta zicea patrunjel dar nu am mai avut)


Curatam rosiile. Eu nu le-am mai oparit sa le curat si de coaja ci le-am scos doar miezul apoi le-am taiat cubulete.
In putin ulei de masline (foarte putin caci bacon-ul are deja grasime) calim baconul pana devine rumen. Adaugam usturoiul peste bacon, calim putin pana aproape se rumeneste si el. Peste toate adaugam ardeiul iute si rosiile. Eu am adaugat si foarte putin suc de rosii sa ajut putin sosul sa fiarba mai bine. L-am lasat la fiert pentru 10-15 minute pana scade putin. Se potriveste de sare si piper.
Cat timp sosul scade fierbem pastele in apa cu sare. Cand sunt gata, se scurg de apa si se adauga la sosul din tigaie. Le mai tinem pe foc 1-2 minute sa se combine aromele apoi adaugam frunzulitele de busuioc taiate marunt.
Pofta buna!






 

Muffins cu stafide

Create special cu ocazia jubileului de diamant pe care Regina Elisabeta a II a il sarbatoreste astazi. Foarte des, la micul dejun,  serveam muffins cu ceai negru  in perioada cat am stat in Anglia. Nu mai povestesc cat este de minunat Regatul Unit al Marii Britanii ca v-as plictisii. Pentru mine Anglia a fost, este si va fi locul meu de suflet dintotdeauna.

Reteta este la fel ca aici.
Aici am adaugat stafide si putina ciocolata desupra. Vroiam sa va arat si noile mele jucarii de la Ikea :).










Salata cu piept de pui la gratar

O reteta buna pentru momentele cand ne ramane multa carne facuta la gratar. Pentru mine, gustul carnii facute la gratar ( ma refer la cel cu carbuni nu cel pentru aragaz) este foarte ispititor. Daca se intampla (foarte rar) sa fac mai multe fripturi atunci cand merg la padure, nu-mi pare rau pentru ca stiu ce am de facut. Din carnea usoara (pestele sau pieptul de pui) fac salata iar din  carnaciori sau carne de porc fac o  fasole scazuta. Asa faceau parintii mei (care la orice iesire la padure era mai ceva ca o nunta din punct de vedere culinar).
Nu este o reteta sofisticata, mai mult vroiam sa impartasesc ideea de mai sus.

Ingrediente:

rosii
castraveti 
salata iceberg
ceapa verde
patrunjel
piept de pui la gratar
ulei de masline
otet balsamic
sare, piper
ardei iute (atat cat preferati)

Legumele se maruntesc asa cum doreste fiecare. Eu, am taiat rosiile cuburi si catravetii i-am dat pe razatoarea speciala care face felii subtiri. Salata iceberg am rupt-o bucati mici iar ceapa verde am taiat-o rondele.
De data asta am facut o vinegreta din uleiul de masline si otetul balsamic. Proportia obisnuita este de 1:2 dar la mine a fost de 1:4 pentru ca asa imi place. Pieptul de pui l-am taiat fasii si l-am adaugat peste salata. La sfarsit,  patrunjelul verde tocat marunt  pentru prospetime.
Pofta buna!