29 ianuarie 2012

Spaghete carbonara

A fost prima incecare cu spaghetele carbonara. Sosurile albe nu sunt preferatele mele dar am zis sa le dau o sansa. Data viitoare cu siguranta o sa incerc reteta originala..acum a fost facuta mai romaneste.


3 felii kaiser afumat
1 felie slanina afumata (pentru mirosul puternic de afumatura)
2 catei de usturoi
2 linguri smantana
1 ou
50g cascaval ras (eu am avut de capra)
spaghete

Mai intai mi-am pregatit toate ingredientele pentru ca trebuie sa ne miscam foarte repede.
Spaghetele se fierb conform instructiunilor dupa ambalaj. Kaiserul si slanina le-am prajit intr-o tigaie teflonata ca sa nu mai pun ulei. Slaninuta si-a lasat suficienta grasime incat sa se rumeneasca si usturoiul. Am lasat tigaia deoparte pana am trecut la urmatorul pas.
Oul l-am batut si peste el am adaugat smantana si cascavalul ras.

Cand spaghetele au fost gata le-am scurs si le-am pus din nou in oala in care au fiert. Peste ele am adaugat kaiserul si apoi amestecul de ou, smantana si cascaval. Spaghetele nu se clatesc deoarece caldura lor va gati oul. Toate ingredientele se amesteca foarte bine si foarte repede. De aceea la capitolul foto stau slabut pentru ca nu a fost timp.
Au fost excelente dar vreu sa incerc data viitoare cu o smantana mai fina precum cea lichida.










28 ianuarie 2012

Spaghete cu creveti si pesto

Am gasit in Kaufland cateva produse  noi. Printre doua tipuri de orez si niste sosuri noi am gasit si Pesto alla Genovesse. Vroiam de mult sa achizitionez un borcanel dar nu prea imi dadea mana.Acesta e pana in 6 lei si dupa ce ca este foarte accesibil este si foarte bun. Vreo doua zile am facut senvisuri cu pesto si mozzarella iar azi am vrut paste. Tot de acolo mi-am luat si cateva rosii uscate si foarte aromate care le gasim la raionul cu masline varsate. Este o reteta foarte usoara si care m-a cucerit definitiv. 

Ingrediente:

8 bucati creveti
2 linguri cu sos pesto
50ml vin alb
5 rosii uscate
spaghete


Spaghetele le-am fiert conform instructiunilor de pe ambalaj.
Intr-o tigaie teflonata am incins 2 lingurite cu ulei de masline unde am calit crevetii.Dupa 3 minute am adaugat rosiile maruntite putin, vinul alb si sosul pesto. Cand spaghetele au fost gata (mie imi plac all dente) le-am adaugat peste sos si le-am mai lasat un minut.
Au fost extraordinare! Dulceata rosiilor si aroma de busuioc, simplitatea retetei m-a fac sa spun tare ca au fost nemaipomenite.














27 ianuarie 2012

Muffins cu fulgi de ciocolata

M-am apucat de ele din doua motive.Unul ca formele mele de briose au stat prea mult in somaj tehnic si al doilea pentru ca vazusem undeva si erau cam scumpe.
Ingrediente:

250g margarina/unt
2 oua
1 pahar de lapte
1 pahar de zahar
1 praf de copt
500g faina
esenta de rom
cacao
esenta vanilie
coaja de portocala
50g ciocolata amaruie/cu lapte


Faina am amestecat-o cu praful de copt si zaharul iar margarina am topit-o in lapte.Am combinat apoi ingredientele uscate cu cele ude.Am adaugat apoi si oualele batute si aromele.Compozitia rezultata va avea consistenta unei smantani groase.
Ciocolata am maruntit-o cu un cutit sa arate ca niste aschii.
In una din forme am asezat hartiile pentru muffins si le-am umplut cu compozitia de vanilie.Deasupra am pus ciocolata.
In compozitia ramasa am adaugat cacao si putina esenta de rom.La fel ca si cu prima compozitie am asezat-o dar in alta forma.Aveam una de 6 bucati si una de 12.La cele cu cacao am ornat cu diferite bilute de ciocolata si ciocolata neagra.
Am lasat la foc potrivit pana au trecut testul scobitorii.










 English style.

Tort diplomat

Primisem o cutie de frisca lichida si chiar nu-mi imaginam sa iasa altceva din ea decat un tort diplomat.
Din reteta pe care am facut-o eu a iesit mult mai mult decat ma asteptam.A iesit o tava de 26 cm diametru si una mai mica (care nu am masurat-o dar se vede intr-o poza).Era dragut sa fac un tort cu etaj dar pentru ca a fost doar pentru noi a cam ramas simplu.Nu ne-a impiedicat simplitatea lui sa-l devoram foarte repede.
Asadar daca doriti sa faceti din toata cantitatea e ok.Daca nu...adaptati putin cantitatile.Eu am folosit ingredientele urmatoare:

Pentru blat:
3 oua
4 linguri de zahar
4 linguri de faina
esenta vanilie
1/2 lingurita praf de copt
1 lingura ulei

Crema:
4 oua
1 cana de zahar
300ml lapte
500ml frisca lichida
2 plicuri gelatina
1 compot de ananas sau orice fructe doriti in crema (taiate cuburi)
alte fructe pentru decor

 Pentru blat am separat oualele.Albusurile le-am batut cu un praf de sare pana s-au facut ca o bezea tare.Galbenusurile le-am batut cu zaharul pana s-au albit.Am amestecat ingredientele.Peste galbenusuri am adaugat o lingura de faina amestecata cu praful de copt, una de albus si tot asa amestecand usor.La sfarsit uleiul.L-am copt la 180 grade cam 15 minute.

Cat blatul se cocea am facut crema.Am batut bine ouale intregi cu zaharul.Am pus compozitia rezultata din oua cu laptele pe baie de aburi pentru vreo 15-20 de minute amestecand cu telul continuu.O sa observati cum ea va lua textura unei creme pufoase.Am lasat-o la racit si intre timp am batut frisca pana s-a intarit.Am oprit o parte din frisca pentru ornat.Cand s-a racit compozitia de oua cu lapte am combinat-o cu  gelatina lasata la inmuiat pentru 10 minute in sucul de la conserva de ananas si frisca.Se amesteca foarte bine compozitiile apoi o turnam in forma de tort.Eu am turnat pana la jumatatea formei, am adaugat fructele apoi cealalta jumatate.Se orneaza dupa imaginatia fiecaruia, timp si dispozitie.
Forma mica am lasat-o fara blat caci nu ma asteptam sa-mi ramana atata.




 Asa arata crema facuta pe baia de aburi.







26 ianuarie 2012

Pui cu legume


Dintr-o pofta nebuna de mancare chinezeasca si criza economica ce nu ne-a permis sa facem o comanda s-a nascut acest preparat.Rapid si foarte gustos ne-a pototlit si foamea si pofta.


1 piept de pui dezosat, fara piele, taiat bucațele
1 lingura de ulei
2 ardei iuti roșii, uscati sau mai multi daca preferati mai iute
3 catei de usturoi
o bucata de radacina proaspata de ghimbir data pe razataoarea mica
o mana de alune prăjite
4 lingurite sos de soia
1 1/2 linguriță de zahăr
1/2 lingurita 5 condimente chinezesti
2 lingurite amidon
suc de rosii (o ceasca mica)
1 punga legume Mix Chinezesc (eu le folosesc pentru ca sunt taiate foarte frumos si contin exact ce trebuie unui preparat chinezesc)

Am ''tavalit'' cubuletele de pui prin amidon si apoi le-am marinat in sosul de soia, zaharul, 5 condimente chinezesti, ghimbirul ras, cateii de usturoi si ardeii iuti. Am lasat la marinat pentru 10 minute. Intr-o tigaie am calit in putin ulei cubuletele de pui pana s-au rumenit.Am adaugat apoi legumele congelate si am completat cu sucul de rosii si daca a mai fost nevoie foarte putina apa.Spre sfarsit am adaugat alunele.
Am lasat pe foc pana amidonul si-a facut treaba si a inchegat sosul.Nu lasati mult pe foc! Altfel legumele se inmoaie si nu mai au textura aceea crocanta caracteristica preparatelor chinezesti.Am servit cu garnitura de orez.







22 ianuarie 2012

Pulpa de rata cu sos de portocale

Cu aceasta reteta m-am prezentat eu la Master Chef Romania. O fi bine, o fi rau vedem in viitorul apropiat.
Sincer vroiam sa prepar altceva si sa pastrez minunata ratusca pentru mine.Dar disperarea, emotiile si lipsa de timp m-au facut sa o duc acolo.
Ingrediente:

1 pulpa de rata
2 portocale
1 lingura de unt
piure de cartofi

Pulpa am fript-o intr-o tigaie minune de la TV care intr- adevar face toti banii ca nu se lipeste nimic in ea si pentru faptul ca e dubla nu te face sa folosesti asa multa grasime.Rata oricum e grasa asa ca am pus doar 1 lingura de ulei.Am prajit-o pe parte cu pielea pentru 7 minute apoi am intors-o pentru 4 minute.E facuta in sange caci asa zice lumea ca se mananca rata.Intr-adevar acolo unde au avut loc filmarile am intalnit un francez venit la o conferinta pe care l-am intrebat fara nerusinare caci aveam mari emotii daca e bine facuta sau nu.A aprobat si nu l-am amenintat cu nimic sa a zica asta.
Sosul l-am facut din sucul unei portocale pe care l-am strcurat si incalzit cu untul in tigaie.
Piureul l-am folosit ca si garnitura.Am ornat farfuria cu cateva ''floricele'' din piure si felii de portocala proaspata.

Poze cred ca mai am prin telefonul soramii.Maine ma asigur ca le am si in calculatorul acesta.


Papricas de pui cu gnocchi

Eu ma declar pofticioasa anului. 
Luni la filmarea pentru Master Chef Romania a adus fiecare ce a crezut ca ar fi mai bun si mai potrivit pentru concurs.Pe langa zecile de preparate de mancare chinezeasca am admirat doua retete cu nimic iesite din comun dar extraordinare.Un domn foarte simpatic a gatit o fasole scazuta extraordinara din care nu am rezistat sa nu gust.Ce avea deosebit? Tarhon.Nu am stiut, nu am mai auzit dar sigur voi incerca in curand.A doua reteta a fost papricasul de pui cu chimen si ca garnitura...gnocchi.Din aceasta nu am putut gusta...dar azi mi-am facut pofta.

Ingrediente:
un pui (pe care l-am transat eu)
1/2 cutie rosii cuburi
2 cepe medii
1 ardei rosu
5 catei de usturoi
piper, chimen, boia de ardei dulce/iute, sare, 2 foi de dafin

Am calit bucatile de  pui in putin ulei.Cand s-a rumenit putin l-am scos si in uleiul ramas am pus la calit ceapa, ardeiul si usturoiul.Cat ele se caleau am macinat piperul boabe (eu am avut unul colorat) si chimenul.Vroiam aroma chimenului dar nu sa-l rod.Cand ceapa era translucida am adaugat puiul inapoi in cratita si doua polonice de apa.Le-am tinut acoperite la foc mediu vreo 10 minute.Dupa cele 10 minute am adaugat rosiile si condimentele.
Am tinut la foc mic pana carnea a fost facuta. In timp ce puiul isi vedea de treaba aveam o oala cu apa si sare pe foc pentru gnocchi.Cand apa clocotea si puiul era 99% facut am pus la fiert gnocchi.Se fac repede, in vreo 2 minute.Cand sunt gata ei se ridica la suprafata apei in care fierb.
Daca sosul vi se pare prea zemos si il vreti mai gros se poate adauga 1 lingura de faina.
Pofta buna!








Supa de pui cu galuste

De ceva timp tipa la mine un pui de la mamaie.Cand m-am saturat cat s-a rugat de mine sa-l fac supa cu galuste am hotarat sa-l ascult.M-am bucurat de ea dupa frigul de afara si pot spune ca a fost perfecta.Si eu sunt cel mai mare critic al meu.
Ingrediente:

bucati de pui (eu am folosit copanele si pieptul)
2 morcovi
1 telina mica
1 ceapa mica
2 oua
12 linguri cu gris
sare, patrunjel

Am fiert bucatile de pui pana a cazut carnea dupa oase.Spre sfarsit am am adaugat legumele intregi si le-am fiert impreuna cu carnea.Cand am terminat cu fiertul am scos carnea si am facut-o bucati mai mici iar supa am strecurat-o.Morcovul l-am taiat rondele subtiri si l-am adaugat in supa caci parea prea trista si necolorata.
Dupa ce am strecurat supa si am facut carnea bucati mai mici am mai lasat oala pe foc si in timpul acesta am facut compozitia de galuste.Am batut cele 2 oua bine si am adaugat grisul lingura cu lingura.La a 12-a lingura am hotarat ca este suficient.Lingura cu gris a fost rasa, nu cu varf. O sa iasa ca o crema nu prea tare.Am citit undeva ca este important ca supa sa nu fiarba atunci cand punem compozitia de galuste.Asa ca am tras oala dupa foc in timp ce puneam compozitia.Au iesit ferme, nu s-au imprastiat prin oala (ca alte dati :)) si foarte pufoase.
La sfarsit am adaugat patranjelul tocat marunt.
Pofta buna!