27 decembrie 2011

Sarmale 2011

Mai am postata o reteta de sarmale dar vreau sa o prezint pe cea de anul asta.Acetea au carne de porc de la tataie din curte si are un alt gust decat cea din magazin. De altceva nu ma convinge nimeni. Reteta e aceeasi cum o face mama si mamaie dintotdeauna. Asadar:

1 varza mare acra (productie tata)
carne de porc tocata (am avut vreo 700g)
carne de vita tocata (tot 700g)
1 ceapa mare
condimente pentru sarmale
cimbru uscat (productie proprie)
1 ceasca de orez
costita afumata
1 cutie suc de rosii

Am amestecat carnea cu ceapa tocata marunt si orezul. Le-am amestecat bine si pentru ca am avut doua tipuri de carne pentru ca daca as face doar din porc...ficatul meu ar intra in greva.Varza am desfacut-o foaie cu foaie. Cotoarele frunzelor si alte ramasite le-am taiat fasii ca sa fac un ''covor'' pe fundul oalei. Pentru prima data am facut sarmalele nu intr-o cratita intinsa ca de obicei ci una inalta.Mi-am luat ca unitate de masura pentru amestecul de carne o lingura astfel incat sa iasa sarmalele egale.Carnea am asezat-o in foaia de varza pe care am impaturit-o...anul asta altfel caci nu stiu ce am avut. Pur si simplu nu-mi iesea asa cum facea mama dar ma consolam ca am mai vazut pe la tv modelul asta de impachetat. Le-am asezat in oala, printre ele am pus ceva afumatura (costita) taiata bucati si fire de cimbru.Am adaugat apa cam pana la jumate.
Le-am lasat pe aragazla foc mic in oala acoperita cu capac.Dupa ce au fiert o ora pe aragaz le-am bagat la cuptor la foc mic pentru doua ore si jumatate.Pe la mijlocul timpului am adaugat sucul de rosii si am lasat sa scada zeama. Le-am verificat la anumite intervale de timp si am mai invartit oala sa nu se lipeasca de fund.
Dupa tot postul, sarmalele au fost singurele preparate treditionale pe care le asteptam cu sufletul la gura. Si dupa ce vanzatorul de branza m-a spurcat in ultima zi de post, dupa ce le-am orpit focul le-am savurat cu multa pofta da nu mai zic cate ca ma fac de ras.Carnea de porc de tara si-a spus cuvantul in aroma lor. La fel si faptul ca le-am lasat in cuptor la foc mic.Mai adaug poze dragut in curand.









Fursecuri cu aroma de portocale

Cam dezamagita de forma lor dar impresionata de gust.Ceea ce trebuia sa iasa un fursec motat si dragut a iesit un fursec rotund. Nu stiu unde am gresit, cu toate ca o compozitie de unt nu are cum sa stea teapana.Daca stie cineva unde am gresit astept sfaturi.Reteta este dintr-o revista unde aratau  foarte dragute numai ca erau sub forma de bastonas nu pe rotund cum am facut eu. Oricum nu e prima data cand costat intr-o revista ca reteta este la ani lumina diferenta de ceea ce arata un poza. Am folosit asa:

200g unt
200g faina
200g zahar (mai bine sa-l macinati sau folositi pudra)
1 ou
1 lingurita praf de copt
esenta de portocale, coaja de portocala si 1 lingurita suc de portocala
1 ciocolata cu lapte
50g frisca lichida
bombonele pentru decorat

Am frecat untul spuma cu zaharul.Peste unt am adaugat oul, faina si aromele. Am pus compozitia intr-un pos si am fomate fursecurile intr-o tava tapetata cu hartie de copt.Cuptorul era cald deja de la sarmale asa ca le-am lasat la copt cam 15 minute la foc mic.Am topit ciocolata in destul de putina frisca lichida ca sa iasa mai groasa.Nu vroiam un ganach ci vroiam sa ung fursecurile cu ciocolata.Dupa ce am uns fiecare fursec in parte am decorat cu bombonele si fulgi de cocos. Am sa mai adaug poze mai tarziu caci au ramas in telefonul soramii care cica a ajutat si ea dar de fapt a mancat ciocolata si a lins toate lingurile.






Toba

Asta am facut-o pentru prima data doar ca sa o postez pe blog. De obicei imi faceam portie de la ai mei si nu-mi bateam capul. Noroc ca mi-a zis mama cum sa curat burta si alte chichite de care habar nu aveam.Am zis ca daca am luat stomacul de la supermarket e doar gata de umplut...da de unde....trebuia sa ma mai chinui un veac. Dar a iesit intr-un final si foarte buna.Nu am facut-o grasa fata de cum o fac ai mei la cererea bunicului care mananca foarte gras.Am folosit asa:

Ca si gramaje au fost cam 500-600g din fiecare.

rinichi, ficat, inima, limba, urechi, putina salnina
foi de dafin, boabe de piper
stomacul de porc
condimente pentru toba

Toate organele le-am spalat si taiat bucati mai mici. Le-am pus la fiert in apa cu sare, foile de dafin si piperul boabe.Intre timp am spalat si curatat stomacul de porc de pielita aceea care habar nu aveam ca exista. Organele au stat la fiert cam 1 ora.Dupa ce au fiert, le-am taiat in bucati mai mici. Am adaugat condimentele pentru toba.Urechile le-am flosit de la piftie.Am umplut stomacul cu bucatile taiate mai marunt si apoi l-am cusut. In apa in care au fiert organele am mai lasat la fiert 20 de minute.Am scos toba si am asezat-o pe un tocator.Peste ea am mai pus un tocator si peste tocator.....o mare cutie de faianta e vreo 15 kg. Asa a zis tata sa pun o greutate mare peste ea..ca ei asa fac.M-am executat si am lasat-o la rece pana a doua zi. Bucataria mea a fost un adevarat congelator caci nu mai aveam loc in frigider si a trebuit sa las geamul deschis sa fie rece.





Piftie de porc

Am pregatit totul foarte aproape de ziua cea mare si acum le postez.A fost o mare agitatie (eu ma agit oricum singura) si nu am mai avut timp liber prea mult.Ca fiecare am facut si eu cateva din preparatele noastre traditionale, nu dupa o reteta anume ci dupa reteta memei si a bunicii. Noi asa le facem de cel putin 2 generatii si asa le voi transmite si eu mai departe..daca voi avea cui :D.In ordinea in care le-am facut va prezint prima ...piftia:

Ingrediente:

2 picioare de porc (cumparate din supermarket ca erau foarte curate fata de cele din piata)
3 urechi ( la astea am mai avut de lucru)
o bucata de pulpa de porc (cam 500g sa fi fost)
2 bucati mici de rasol cu os
1 catel de usturoi mare sau 2 mai mici
sare

Urechile le-am spalat bine de tot si am mai parlit parul care se regasea pe ele. Picioarele au fost foarte curate si doar le-am spalat.La fel si rasolul si pulpa.Le-am pus intr-o oala si am acoperit cu apa cat sa treaca 3 degete.Am fiert vreo o ora si jumatate picioarele, urechile si rasolul. Dupa o ora si jumatate am scos rasolul ca era gata si am adaugat pulpa.A mai fiert pentru o ora.Am scos pulpa si am inceput sa tai carnea fasiute.La fel si carnea de pe rasol. Am verificat ''apa'' si aceasta era lipicioasa la atingere ceea ce imi spunea ca e gata si se va inchega.De asemenea carnea deja cadea de pe picioare asa ca nu mai era de stat.Usturoiul curatat si tocat l-am  adaugat in apa in care au fiert toate carnurile.Am strecurat apa de doua ori. Fasiutele de carne si ceva bucatele din carnea de pe picioare care avea sorici pe ea le-am asezat in castronele si farfurii.Peste ele am adaugat zeama cat sa le acopere.Le-am lasat la rece peste noapte.O imagine cu piftia rasturnata in curand.In agitatia mea am sarit peste poze sau au iesit mai proaste pentru ca se inserase.




Rasturnata.

20 decembrie 2011

Snitel de pui

Ceva rapid sa scapam de mancaciosi repede.Pacat ca si astazi tot miroase in bucatarie a prajit...de aceea urasc prajelile.Nici macar nu m-am bucurat de ele:((...dar zice lumea ca au fost foarte bune.

Ingrediente:

piept de pui ( l-am cumparat deja feliat)
2 oua
faina
pesmet
delikat

Feliile de piept de pui le-am dat prin ouale batute apoi prin faina, ou iar si apoi pesmet.In uleiul nu foarte incins le-am prajit pe ambele parti pana s-au rumenit.Ce am facut eu altfel...a fost pesmetul. Mi s-a parut ca au iesit mai crocante decat numai oul si faina.









19 decembrie 2011

Mancare de mazare (de post)

Dupa sute de covrigi mancati in postul acesta am facut si eu o mancare normala:).Nu stiu ce mi-a luat atata timp ca a fost foarte rapida si bineinteles sanatoasa si gustoasa.Pentru ca altii nu tin post am facut separat si cateva aripioare la cuptor sa impac amadoua partile.Aripioarele le-am copt la foc foarte mic vreo doua ore iar mancarica am facut-o asa:

1kg mazare congelata (de obicei luam Bonduelle dar culmea nu aveau)
2 cartofi
1 cutie rosii maruntite
1 morcov
2 cepe potrivite
1 legatura marar
sare, piper

Am calit ceapa in putin ulei de masline pana s-a facut sticoasa.Peste ceapa am adaugat morcovul si cartofii. Peste ele am adaugat putina apa (cam un polonic) si rosiile. Cand cartofii au fost facuti in proportie de 80% am adaugat mazarea.Toate legumele le-am lasat pe foc mic si acoperite cu un capac pana ce mazarea a fost gatita bine.Mazarea congelata are timp de gatire foarte mic asa ca nu a mai stat mai mult de 10-15 minute pe foc.
La sfarsit am adaugat mararul tocat marunt si am mancarica  acoperita pana ce am servit-o.









18 decembrie 2011

Somon la gratar cu legume si orez

O reteta pentru zilele in care avem dezlegare la peste.Si pentru ca suntem in febra pregatirilor pentru Craciun nu trebuie sa zabovim mult prin bucatarie.Zaboveala in bucatarie incepe de maine si se va termina dupa Craciun...sau niciodata;)).

Am luat un cotlet de somon pe care l-am asezonat cu sare si piper.L-am pregatit la gratar ceva mai facut ca mie asa imi place.Am ales si orez pentru ca imi era tare pofta si legumele pentru ca si de ele imi era pofta.Orezul a fost din acela in punga care se face repede si am respectat timpul de pe cutie iar legumele au fost tot din conserva.Daca as fi avut legume congelate le-as fi calit in putin unt.Pe repede inainte catre Craciun.Pofta buna!



7 decembrie 2011

Amandina

De mult timp vroiam sa fac amandina, preferata majoritatea cunostintelor mele.Si ieri mi-am luat inima-n dinti si am trecut la treaba ca am amanat prea mult.Ingrediente:

Blat:
6 oua
5 linguri zahar
6 linguri faina
4 linguri cacao
esenta de rom

Crema:
1 pachet unt
1 ciocolata cu lapte
100ml frisca lichida

Sirop:

1 cana apa
5 linguri zahar
esenta de rom

Glazura

1 plic zahar pudra
2 linguri cacao
apa

Am batut ouale separat.Albusurile le-am batut spuma cu un praf de sare si galbenusurile cu zaharul pana si-au dublat volumul.Am adaugat cacao si faina apoi am pus compozitia intr-o tava mica.Am lasat la copt pana a trecut testul cu scobitoarea la 155 grade.

Pentru sirop am fiert apa cu zaharul si esenta si l-am lasat sa se raceasca.

Pentru crema am lasat untul la temperatura camerei iar ciocolata am topit-o in frisca lichida pe baie de aburi.Cand frisca si ciocolata s-au racit am turnat-o in fir subtire peste unt si in timpul asta am mixat la viteza medie.

Cand blatul s-a racit l-am taiat pe jumatate si l-am insiropat forte bine.Mai intai am insiropat prima foaie, am turnat crema si apoi am insiropat si a doua foaie astfel incat sa o pot monta peste crema si sa nu raman cu ea in mana.

Glazura am facut-o din zaharul pudra amestecat cu cacao si apa.Am combinat mai intai cacao si zaharul iar apa am adaugat-o  putin cate putin  in timp ce amestecam ingredientele astfel incat sa iasa o crema lucioasa si nu lichida.

Glazura am turnat-o peste prajitura si am ornat cu ciocolata alba topita si cateva floricele din crema ramasa.
Nu necesita mult timpsi nici nu e migaloasa...sigur vor mai urma multe amandine.