29 noiembrie 2011

Fundite mexicane (de Post)

Este vorba de aproape aceeiasi reteta ca si la funditele cu legume, doar ca am schimbat cateva lucruri.
Am folosit amestec mexican (mazare, morcov, ardei gras si porumb dulce) si am mai adaugat ardei iuti tocati si cateva masline verzi fara samburi.Amestecul mexican a fost congelat si l-am aruncat in tigaia incinsa fara adaos de ulei sau alte grasimi ori apa.Cand mi-am dat seama ca sunt facute am adaugat sosul de rosii, pastele fierte al dente si putin din apa in care au fiert.Cam aceeasi Marie cu o palarie mai colorata.Doar cateva poze ca n-am cu ce ma lauda in ceea ce priveste complexitatea...ma laud doar cu gustul care a fost foarte bun.



Orez cu legume (de Post)

A fost atat de buuunnn!!!Am mai facut orez/pilaf, am mai mancat orez/pilaf deoarece sunt un mare fan al orezului sub orice forma si de orice origine dar asta mi-a intrat la inima.Imi era frica sa nu uit reteta astfel incat sa o fac identica data viitoare.Eu am facut doar doua portii si nu am folosit multe ingrediente.Ingrediente:

2 ciuperci
1 morcov
1 ardei gras mic
1 ceapa potrvita
1 ceasca de orez
2 cesti si jumatate de apa
2 cuburi de legume.

Am calit ceapa in putin ulei de masline.Cand aceasta a fost translucida am adaugat si ciupercile.In momentul in care au fost gata si ciupercile am adaugat morcovul si ardeiul taiat cubulete mici.Am calit pentru doua minute toate legumele apoi am adaugat orezul.Le-am invartit de cateva ori si am adaugat apa si cuburile de legume.Am tinut pe foc fix 20 de minute cat scria pe punga dar in acest timp am amestecat la fiecare 5 minute.Am avut ocazia sa mananc in doua locuri un orez/pilaf  absolut minunat care nu o sa-l uit niciodata si de mult am vrut sa ajung la performanta de a face un orez ca a lor.In ultima vreme mi-a iesit destul de uscat.Am dat vina pe marca de orez folosit si pe faptul ca de multe ori il bagam si la cuptor.Nu stiu ce faceam dar ieri l-am nimerit perfect.Ce-i drept nu l-am mai bagat la cuptor.Dupa cele 20 de minute cat a stat pe foc l-am lasat acoperit si a absorbit toata apa.A iesit o combinatie de pilaf (ca si gust) si orez de garnitura (pentru ca absorbind toata apa a ramas bob cu bob).
A fost excelent!






Porc in crusta de piper cu cartofi prajiti

Asta pentru ca mai sunt oameni in casa asta care mananca de dulce si nu trebuie sa-i privam de carnita, am ales din cartea mea favorita (de fapt am combinat doua retete) o reteta la care ma uitam de mult timp.
Am folosit urmatoarele:

1 bucata muschi de porc (700g)
2 linguri miere
2 linguri mustar (iute)
1 lingurita ulei de masline
piper colorat
 5 catei usturoi
2 cartofi potriviti
sare pentru cartofi (e de fapt o combinatie de condimente cu un gust usor afumat)

Bucata de carne am spalat-o si curatat-o de pielita.Intr-un castronel am amestecat mustarul, uleiul de masline si mierea.Cu combinatia dintre cele trei am uns bucata de carne.Piperul l-am pisat nu foarte marunt si l-am presarat peste carne.Cateii de usturoi i-am ''infipt'' in muschiulet sa-si lase aroma.
Intr-o tava de yena peste care am asezat folie de aluminiu am asezat carnea si am dat la cuptor pentru 45 de minute la 155 grade.
Cartofii i-am taiat cuburi potrivite (ca asa era in poza), i-am condimentat apoi i-am prajit.
Dn cartofi am gustat si eu si au fost foarte buni.Despre carne mi s-a spus ca e foarte buna dar si foarte picanta.








Bruschete cu masline verzi (de Post)

La cateva minute dupa ce le-am facut am vazut reteta la Vladut de la matinalul cu Razvan si Dani.Am fost gand la gand cu maestrul Vladut.Dupa cum va spuneam e grea perioada asta pentru mine pentru ca mananc prea multe fainoase si prea putine legume ...desi as avea de unde alege.

Am prajit cateva felii de paine.Rosiile le-am taiat cubulete si le-am amestecat cu usturoiul pisat, putina sare si ulei de masline.Deasupra am ornat cu masline verzi taiate rondele.Si una cu cascaval de post :D.




Fundite cu legume (de Post)

Si tot la categoria ''de Post'' o alta reteta cu paste pentru ca ele imi fac perioada asta mai vesela.Cu pastele chiar imbin utilul cu placutul.Si tot vedeam o reclama la  tv cu genul acesta de paste si sos si pofteeaaam.Asa ca m-am pus pe treaba.Ingrediente:

100g paste (eu am o masura speciala pentru mine)
2 ciuperci
2 linguri mazare
1 morcov mic
masline verzi
sos pentru paste

Am pus apa la fiert cu sarea.Cand aceasta a fiert am adaugat pastele si le-am fiert fix 10 minute cat scria pe pachet.
Cat pastele fierbeau am taiat marunt ciupercile si maslinele iar morcovul l-am dat pe razatoarea mica.Intr-o tigaie teflonata am incins putin ulei de masline unde am calit ciupercile si morcovul.Cand acestea au fost bine calite am adaugat mazarea congelata si maslinele verzi taiate in patru.Cu 2 minute inainte sa expire timpul de fierbere al pastelor am adaugat sosul peste legumele calite.Peste sos am adaugat funditele si in plus un polonic din apa in care au fiert pastele.Am mai lasat pe foc 1 minut sa absoarba si pastele aromele si sosul si am servit cu multa pofta.
Sa aveti pofta si voi!





Salata orientala (de Post)

Greu cu Postul!! Nu am idei, nu am timp si ajung sa mananc ce apuc.Asa ca din clasicele retete de Post am incropit ceva.Ingrediente:

2 cartofi
1 ceapa rosie
masline negre
ulei de masline, otet, sare si piper

Cartofii i-am taiat cuburi potrivite si i-am fiert aproximativ 10 minute.Pentru ca am folosit cartofi albi nu le-a luat mult sa fiarba.I-am scurs si lasat sa se raceasca pana am curatat si taiat ceapa intre timp.Cand cartofii s-au racit de tot, i-am amestecat cu ceapa, maslinele si apoi cu otetul (eu am pus mult ca asa imi place), uleiul  (putin ca asta nu-mi place) si sarea si piperul dupa gust.La varianta de dulce merge adaugat si ou fiert tare dar acum nu a fost cazul.Sunt persoane care adauga peste salata si peste (file de macrou afumat maruntit sau somon).
Pofta buna!


18 noiembrie 2011

Spaghete cu chiftelute vegetale (de post)

A venit si ziua in care incepe postul.Pentru ca Bunul Dumnezeu a fost bun cu mine cand am avut mare nevoie de ajutorul Lui, am promis sa tin tot postul.Si cum a inceput postul posibil ca urmatoarele retete sa fie mai mult de post.Asta cand nu mananc salam de biscuiti toata ziua.Cum pastele imi plac, am zis sa incep cu ele..asta dupa ce am citit toate etichetele pastelor din magazin si majoritatea erau cu ou.Dupa lupte seculare am gasit.
Ingrediente:

spaghete (eu am pus pt o persoana)
sos
1 ciuperca
cascaval vegetal
4 chiftelute vegetale (cumparate)

Intr-adevar am cam trisat petru ca timpul meu pentru distractie s-a redus foarte mult.Dar trebuie sa ma mai si hranesc insa trebuie sa o fac in timp scurt si pe fuga.
Am fiert spaghetele al dente.Singurul ''efort'' facut a fost ca am taiat ciuperca cuburi.Chiftelutele le-am descoperit de curand dar voi incerca sa fac si eu cand am timp.
Intr-o tigaie am calit ciuperca in putin ulei de masline si am pus cateva linguri de sos.Am adaugat pastele direct din apa fiarta si plus inca un polonic din apa lor.Apoi au urmat chiftelutele cat sa se incalzeasc.La sfarsit am ras putin cascaval vegetal....sa ma pacalesc putin.
Bune dar...vegetariene:D




Mini tarte cu somon

Astept de mult timp sa fac reteta aceasta.Am servit-o intr-un loc deosebit, intr-un hotel foarte pretentios si superb.A fost in meniul unui bufet suedez si se serveau calde.Si cum a venit ziua tatalui meu m-am dat iar peste cap sa ma dau mare cu ideile mele.Si bineinteles ca in cadrul aperitivului voi servi tartele cu somon pe langa altele care vor veni mai incolo putin.Din nefericire nu am reusit sa gust din cauza postului dar la Craciun sigur mai fac o tura.
Ingrediente pentru aproximativ 40 buc.Eu am facut doar jumatate si am mai pastrat aluat.

Pentru blat:
1/2 pachet margarina
180g faina
1/4 lingurita de sare
1 ou

Am amestecat toate ingredientele pana aluatul nu s-a mai lipit de degete.L-am intins intr-o foaie destul de subtire.Am taiat apoi cu forma de tarta si am modelat aluatul dupa forma.

Umplutura:

30g cascaval afumat
60g telemea de vaca
2 oua mici
50g somon fume
o bucata mica de praz
1/2 legatura marar

Am dat branza si cascavalul pe razatoarea mica iar prazul l-am taiat rondele foarte subtiri.Mararul l-am tocat marunt si somonul in bucati foarte mici.Am amestecat toate ingredientele cu oul iar cu compozitia rezultata am umplut tartele.Le-am copt pana s-au rumenit.Ca si timp nu mai stiu, caci in timpul asta faceam tiramisu si eram concentrata pe albusuri.
Si la capitolul poze stau foarte prost.De vina lumina si telefonul meu.Dar daca tata a zis ca sunt bune tartele nu mai conteaza nimic.





Si o poza mai reusita..zic eu.

11 noiembrie 2011

Placinta cu dovleac si stafide

Trecea toamna si nu faceam si eu placinta cu dovleac.Si sa nu fie asa banala am adaugat niste stafide.
Ingrediente:

Pentru foaie:
3 cani de faina
1 ou
1 lingura de zahar
1 lingura cu miere
50 g unt
1 lingurita de otet
1/2 cana cu apa

Pentru umplutura:

500g dovleac dat pe razatoarea mare
1/2 cana de zahar
1/2 cana de stafide
2 linguri de scortisoara

Foaia am facut-o amestecand intr-un castron toate ingredientele.Am framantat pana nu s-a mai lipit de degete.Am lasat-o sa se odihneasca o jumatate de ora la rece.
Pentru umplutura am calit dovleacul cu stafidele, zaharul si scotisoara intr-o tigaie de teflon pana s-a inmuiat dovleacul.Am scurs zeama pe care  a lasat-o dovleacul si am lasat sa se raceasca.
Am intins foaia destul de subtire si am pus umplutura pe margine.Am rulat-o si apoi cu un cutit am trasat cateva linii sa o pot taia bine cand va fi gata.
Cand s-a racit am pudrat zahar peste ea.











Taouk

Asta seara mi-am creat o seara arabeasca.Eu credeam ca taouk este chestia aia de la fast food-ul din mall.Dar cand am ajuns pe taram arab si mi s-a pus in fata taouk am crezut ca ei fac glume nu ca romanii au adaptat reteta.Eu eram foarte sigura ca e ce stiam eu...nici acum nu stiu cum am avut tupeu sa-i pun pe ei la indoiala.Eu am facut o cantitate mica doar pentru mine caci unii nu au dat pastrama de berbec pe nebuniile mele.Am folosit asa:

1/2 piept de pui fara os
1 lamaie mica
6 catei de usturoi
ulei de masline
sare, piper
2 lipii
humus (cumparat)

Am spalat pieptul de pui si l-am taiat cubulete nu foarte mari.Am curatat si pisat usturoiul, iar lamaia am stors-o.Intr-o tigaie am calit in uleiul de masline cuburile de pui.Cand s-au gatit cam 90% am adaugat usturoiul si zeama de lamaie.Am lasat la foc mic aproximativ 10 minute pana a scazut zeama.
Modul de servire nu e tocmai european.Intr-o bucata mica de lipie se pune un cub de pui si apoi se intinge in humus.Eu am facut-o romaneste si am folosit furculita.Au ras de mine dar obiceiurile vechi se schimba greu.
Pofta buna!