30 octombrie 2011

Aripioare picante la cuptor.

Am momente cand mi-e pofta cateodata de lucruri pe care le uram acum cateva zile.Asa a fost si cu pofta mea de aripioare picante.Ca sa mai fugim de colesterol am evitat sa le prajesc asa ca le-am facut la cuptor.Ca sa ma asigur ca sunt gatite bine le-am facut mai intai in punga si apoi le-am eliberat in tava de la cuptor pe hartie de copt.Am avut nevoie de:

1 tavita de aripioare
usturoi, mustar, condimente pentru pui, ardei iuti tocati, deliakat, piper, praf de usturoi, ulei de masline

Intr-un castronel am pus toate ''prafurile'', 1 lungurita de mustar iute, 1 lingurita mustar dulce, 1 lingurita ulei de masline si usturoiul pisat.Dupa ce am spalat aripioarele le-am ''tavalit'' prin sosul facut din toate condimentele.Au iesit putin sarate pentru ca am uitat ca si condimentele pentru pui au sare si delikatul la fel.Dupa toata operatiunea le-am bagat in punga, am inchis-o bine, i-am dat cateva gauri cu o scobitoare si am bagat-o la cuptor pentru vreo 10 minute.Le-am scos din punga pentru ca le vroiam rumenite.Am apelat la punga pentru a le fragezi.Le-am mai lasat pana s-au rumenit frumos, adica inca vreo 15 minute.Initial trebuiau servite cu mujdei de usturoi si mamaliga dar...era 11 noaptea si nu am mai gasit putere.




Dulceata de gutui

Dulceata aceasta minunata am facut-o si anul trecut dar blogul nu exista pe vremea aia.Asa ca nu am poza din varianta trecuta si nici dulceata nu mai exista.Dar am pastrat reteta si a iesit cel putin la fel de buna.Am luat gutui din piata de la niste oameni de la tara.Pe de o parte sunt sigura ca sunt romanesti nu din cele grecesti sau mai stiu eu de unde daarrr....am avut ceva de furca cu taiatul si mai ales curatatul de tot felul de chestii urate gasite prin interior.Si la cat am curatat ma mir ca am ramas cu atatea, bine ca luasem o punga de zahar in plus asa sa fie.
Ingrediente:

1,5 kg gutui (deja curatate si date pe razatoarea mare)
1l de apa
1,5kg zahar
zahar vanilat

Anul trecut am facut mai intai siropul din apa si zahar.Anul asta am pus in oala in care urma sa fiarba gutuile, apa si zaharul.Le-am pus pe foc foarte mic la fiert si pentru urmatoarele doua ore am stat cu ochii laarg deschisi si am amestecat foarte des.Spre sfarsit a mai scazut.Eu nu am lasat-o sa scada foarte mult pentru ca prea scazuta, in momentul in care se raceste se intareste prea tare.Asa ca toata iarna am umplutura de clatite asigurata.







Clatite cu cascaval

Satui de clatitele clasice dulci am zis sa incercam si ceva altfel.Din categoria amintiri din copilarie am creat clatitele cu cascaval.In copilarie mai adaugam si sunca numai ca  azi nu am avut la indemana.Am modificat reteta de clatite pe care o faceam de obicei dupa una pe care o faceam in Anglia (din revista Good Food..varianta de acolo).Am facut asa:

4 oua
1 litru lapte (am folosit cu 3.5%grasime)
100g zahar (pare mai nepotrivit dar eu am folosit si pentru ca am facut jumatate cu cascaval si jumatate cu dulceata sau ciocolata)
70g unt
faina (cam 2 cani)
praf de copt (1 varf de lingurita)
cascaval ras
Am batut ouale intregi cu zaharul.Cand zaharul s-a topit pe jumatate am adaugat lapteleAm adaugat apoi faina amestecata cu praful de copt (2 cani cu aproximatie) pana a iesit de consistenta unei smantani.In tigaia in care urmau sa fie facute clatitele am topit untul pe care l-am adaugat apoi in compozitia de clatite.Treaba cu untul iar e ceva ce nu faceam inainte si de aceea ieseau de cele mai dese ori uscate si se si lipeau.Am incins tigaia foarte bine si am executat clatitele.Le umpleam cu cascaval in momentul in care le scoteam din tigaie pentru ca acesta sa se topeasca.Puteti incerca si varianta fara zahar...eu o prefer pe aceasta insa.
Pofta buna!


28 octombrie 2011

Somon la gratar cu legume

Cu reteta asta promovez alimentatia sanatoasa caci nu am de dat multe detalii despre reteta.

2 cotlete de somon
legume congelate (brocoli si amestec mexican)
usturoi
delikat, piper
lamaie

Am preparat somonul pe gratar sa fie cat mai sarac in calorii si am fiert legumele in apa cu sare pentru cateva minute.Am curatat usturoiul si l-am pisat intr-un castron cu putin delikat.Inainte sa fac mujdeiul am intins peste medalionul de somon usturoiul.Am ornat cu 2 felii de lamaie.Mie imi place pestele cu muulta zeama de lamaie, asa ca am folosit tot ce am stors din biata lamaie.