14 februarie 2011

Prajitura alba ca zapada

Pentru foi:
3 oua
12 linguri de lapte
150 g margarina/unt
6 linguri de zahar
1 lingurita amoniac stins cu zeama de lamaie sau otet
500g faina

Crema:
300g unt
2 plicuri puding de vanilie
1 lamaie
coaja de la o lamaie
Cantitatea de mai sus este ideala pentru 3 foi coapte pe dosul tavii.Mie mi-a ramas multa crema de la prajitura valurile Dunarii si am mai facut un plic de pudding cu un pachet de unt.A fost prea multa si destul de mult unt.Eu data viitoare sigur o fac cu 300g unt si doua plicuri de puding.
Cantitatile de sus pentru foi sunt luate dintr-o reteta mai veche.Eu data viitoare o voi face cu cantitatile de sus si inca jumatate.O sa le fac mai groase, pentru ca la cantitatile scrise mai sus ies ca un biscuite.A iesit foarte buna dar neaparat lasata peste noapte.Eu am invelit-o si in folie de plastic.De dimineata a fost perfecta, foile s-au mai "inmuiat" si crema era foarte buna rece.

Foile le-am preparat asa: am batut ouale cu zaharul.Am adaugat untul topit, laptele si amoniacul stins.Compozitia lichida am adaugat-o in faina.Cred ca am mai adaugat vreo 50g de faina, pana a fost aluatul moale.L-am impartit in 3 parti egale.Pe fundul tavii am asezat hartie de copt si foaia intinsa.Stau la copt cam 10 minute la foc potrivit.Eu tot la treapta 2 am tinut cuptorul.

Crema am preparat-o conform instructiunilor de pe pachet si cand s-a racit am mixat-o cu untul, zeama si coaja de lamaie.
Schema de asmblare e simpla,Foaie, crema, foaie, crema si foaie.Dupa ce a stat la rece se taie bine, in ce forma doreste fiecare si se mai pudreaza cu zahar pudra.













13 februarie 2011

Prajitura valurile Dunarii

Am vazut reteta in revista "Ioana", revista mea de suflet de foarte multi ani.Sambata am incercat-o si a iesit tare buna, fara prea multe complicatii.

300g unt
1 cana zahar
1 cana faina
5 oua
1+1/2 lingurita praf de copt
1 zahar vanilat
1 esenta de vanilie
2 linguri de cacao
100g ciocolata
100ml frisca lichida
visine din compot sau de la congelator
1 plic pudding de vanilie
200 unt
4 linguri de zahar

Am frecat untul cu zaharul.Cand s-a topit zaharul pe jumatate, am adaugat ouale unul cate unul si am batut pana ce s-a topit zaharul de tot.Faina am amestecat-o cu praful de copt si apoi am adaugat-o un compozitia de oua si unt.Compozitia a iesit ca o smantana groasa.Am turnat o parte (jumatate sau trei sferturi) in tava tapetata cu hartie de copt.Compozitia ramasa am amestecat-o cu cacao si am turnat-o peste compozitia alba.Am nivelat si am pus compozitia la cuptor pentru 35 de minute la treapta 2.
Am adaugat visinele (fara samburi) dupa 10 minute peste prajitura.Eu asa adaug fructele peste prajitura, dupa ce s-a copt putin ca sa nu se lase toate pe fundul tavii.
Am preparat budinca de vanilie conform instructiunilor de pe pachet si cand s-a racit am amestecat-o cu untul.A iesit destul de multa cantitativ.Cred ca ma folosit doar un sfert pentru aceasta prajitura, restul am folosit-o la prajitura alba ca zapada.
Dupa ce am pus si crema din budinca, am topit ciocolata cu frisca lichida si am glazurat-o.Sfat: folositi ciocolata buna sau ciocolata cu lapte!eu era sa o dau in bara pentru ca am combinat ciocolata buna cu una mai putin buna.
Pofta buna!







9 februarie 2011

Varza (acra) calita cu carne de porc

In primul rand lasam la scurs si desarat varza acra peste noapte.Daca uitati spalam varza in mai multe ape si in nici un caz nu mai adaugam sare in mancare.Eu am avut nevoie de:


2 verze murate potrivite
1kg carne de porc si cateva costite
1 cutie de rosii intregi in bulion si
2 linguri de bulion
2cepe potrivite

Am taiat varza fideluta dupa ce a stat la scurs si desarat.Am calit ceapa in putin ulei si carnea cat sa se patrunda un pic.Am scos carnea iar peste ceapa calita si grasimea lasata de carne am adaugat varza.Am calit si varza vreo 5 minute apoi am adaugat carnea si apa pana la nivelul la care era varza.Am acoperit oala cu un capac si am mestecat la fiecare 10 minute.Dupa vreo 20 de minute am adaugat rosiile pisate cu furculita si bulionul, am mai lasat 10 minute la foc mic si apoi am bagat totul la cuptor.A stat la cuptor 1 ora timp in care am mai mestecat din cand in cand.
Pofta mare!