31 ianuarie 2011

Ciorba de peste

Legume:
morcov, telina, pastarnac, cartof, ardei gras,ceapa,1 conserva rosii intregi in bulion
verdeata
taitei
500ml bors
delikat
3 bucati de cod.
Noi am folosit codul pentru ca e foarte slab si mai avem unele probleme de sanatate.Nu am scris cantitatile pentru ca fiecare sa si le adapteze in functie de oala in care face ciorba.
Fierbem apa cu legumele tocate marunt sau date pe razatoarea mare.Rosiile intregi le-am pasat cu blenderul.Cand legumele sunt fierte in proportie de 80% adaugam borsul, rosiile si taiteii.Cu 3-4 minute inainte sa oprim focul punem si bucatile de peste.Timpul de gatire este foarte mic si nu are nevoie de mai mult de 3-4 minute.Dupa ce am inchis focul punem verdeata deasupra.



Degetele de pui

Reteta asta inlocuieste snitelul cand nu ai chef sa bati carnea sau sa faci galagie.Asta am patit si eu si de aceea au ajuns degetele de pui.

1 piept de pui
2 oua
100 ml bere
sare, piper
faina cat sa iasa compozitia ca o smantana groasa

Am taiat puiul fasiute si l-am "marinat" in niste condimente si delikat.Intr-un castron am batut ouale cu sarea si piperul si am adaugat berea.Peste compozitia de ou am adaugat faina cat sa iasa ca smantana groasa.
Puiul l-am trecut putin peste faina, am scuturat faina in exces si apoi l-am tavalit prin compozitia de ou.
L-am prajit in ulei incins, pana s-a rumenit.Se observa cum de la bere au iesit mai pufoase.


30 ianuarie 2011

Penne quatro formaggi

150g penne
4 feluri de branza.....1 cub branza topita
                               100 g cascaval ras
                               50g branza cu mucegai albastru
                               50g branza de burduf

2 linguri de smantana
1 lingura de unt
sare, piper
Am topit untul intr-o tigaie  si peste el am pus smantana si branzeturile.Intre timp am fiert pastele in apa cu sare.Cand pastele au fost fierte suficient le-am pus in tigaie peste branzeturi si am mai dat intr-un clocot.
Se servesc fierbinti.





24 ianuarie 2011

Papanasi

Ffff buni dar cu o recomandare.Nu preparati mai multi decat mancati o data! Eu postez cantitatile pentru vreo 10 papanasi mici dar am servit doar vreo 6.Asa ca 4 au plecat.....


500g branza de vaci scursa bine
2 oua
6 linguri de zahar
coaja rasa de la o lamaie
un sfert de lingurita de bicarbonat de sodiu stins intr-o lingurita de zeama de lamaie
250g faina
ulei pentru prajit
Topping: smantana, gem si ciocolata finetti

Am batut ouale cu zaharul apoi am adaugat branza si aromele.Am adaugat apoi bicarbontul stins si faina in ploaie.Am amestecat pana a iesit un aluat usor de modelat.Din acel aluat am format bulgarasi (carora le-am facut o gaura in mijloc) si bilute mai mici (capacul).
Bulgasii i-am prajit in ulei incins si la foc MIC sa nu ramana crud la mijloc.Cand sunt rumeniti ii  "montam".Peste papanas punem smantana si gem sau ciocolata iar in varf biluta.






19 ianuarie 2011

Cartofi copti

Cartfii copti sunt preferatii mei.Am facut reteta asta dupa ce am vazut in mall la Cartofino, cartofi copti cu diferite umpluturi.Delicioasi de altfel dar prea scumpi.Pretul pleaca de la 10 lei un cartof iar sosurile sunt din acelea la borcan ("sintetice").Eu am facut 2 cartofi foarte mari si a fost cam mult pentru o persoana.Am avut nevoie de:

2 cartofi mari
1 ligura smantana
1 felie de sunca
1 felie jambon
1 lingura de unt
delikat
cascaval ras, mozzarela rasa si putina branza de burduf

Cartofii au stat in cuptor 2 ore pentru ca au fost foarte mari.Mai aveam putin si muream de foame cu toate ca mi-am luat marja de timp.Cand au fost gata, i-am taiat pe jumatate si am scos miezul.Nu am vrut sa am si coaja in farfurie pentru ca nu aveam o farfurie in care sa nu se imprastie cartofii.
Peste cartofi am pus delikatul, untul, branzeturile, smantana si ultimele sunca si jambonul.
Au fost fff buni si nu au costat nici mult.
Toppingurile.
Cartofii la iesirea din cuptor.
 Untul primul sa se topeasca.


 Branza sub sunca, sa se mai topeasca.

Tortellini cu sunca

Aceasta e tot o reteta de criza de timp si de bani.Am folosit doar o jumatate din pachet si a iesit o portie generoasa.


Am folosit asa:
125g tortellini
1 felie de sunca
1 felie slaninuta afumata
3 linguri sos pentru paste de la Mega Image
cascaval ras si mozzarela rasa

Am pus la fiert apa cu sare si cand a dat in clocot am pus tortellini la fiert.Au fost gata in 20 de minute ca sa fie bine fierti.
Intr-o tigaie am calit slaninuta putin sa-si lasa gasime si pentru gustul afumat.Am adugat sosul si sunca dar nu am tinut-o mult ca ea e deja preparata.
Cand tortellini s- au  fiert, i-am pus peste sos si sunca si am mai tinut 2 minute.Am ras cascaval peste jumatate de portie iar peste cealalta jumatate mozzarela.
Sosul de la Mega..prietenul meu cel mai bun.





18 ianuarie 2011

Tiramisu

E prima incercare de a face acest desert.Sincer, nu aveam incredere in tipul asta de crema dar sigur voi repeta reteta.Aceasta este reteta originala dupa muulta documentare pe toare site-urile italienesti dar este facuta pe jumatate.Imi era frica de faptul ca nu o sa-mi iasa si de aceea am incercat pe jumatate.Oricum a iesit o portie rezonabila.
Am avut nevoie de:
250 g branza mascarpone ( o cutie)
200 g piscoturi
2 oua
1/2 cana de zahar (cam 8 linguri)
1 esenta de rom, ca alt alcool nu am in casa decat vin alb pt spaghetele bolognese.
2 cani de cafea
cacao pentru ornat
Am separat ouale.Am batut galbenusurile cu 4 linguri de zahar pana s-au albit bine.Albusurile le-am batut spuma cu putina sare iar cand au fost" tepene" am adaugat celelalte 4 linguri de zahar.In castronul cu galbenusurile am adaugat branza mascarpone si le-am amestecat.Recunosc ca am bagat putin mixerul in compozitia de galbenusuri si branza si am mai adaugat esenta de rom.Dupa ce le-am mixat vreo 2 minute am adaugat cu spatula albusurile si am amestecat incet.Intre timp am facut cafeaua tare.Imi oprisem o cana pentru mine crezand ca e prea multa.Dar piscoturile au absorbit multa cafea, asa ca mi-am luat adio de la partea mea peste care pusesem putin lapte deoarece nu sunt un mare fan al cafelei.
Am inmuiat piscoturile in cafea....cu grija ca se topesc repede.Intr-o tava de yena (preferata mea de altfel) am pus primul strat de piscoturi apoi crema, celalalt strat de piscoturi si am incheiat cu crema.Deasupra am pudrat o tona de cacao si acum astept sa o tai peste cateva ore.Mai exact cand vine sormea acasa...si poate asa o sa aibe un motiv sa se grabeasca spre casa.
Pofta buna!
ps.(.poza cu felia cand vine sefa acasa)











12 ianuarie 2011

Piure de cartofi

Aceasta e reteta mea pentru piureul de cartofi.Mai sunt si altele dar eu il fac asa:

cartofi
ceapa
unt
lapte
delikat

Curat cartofii si ii tai cuburi.Ceapa o curat si o tai mic astfel incat ea sa se topeasca la fiert, sa-si lase doar gustul.Fierb cartofii si ceapa cu putin delikat.Dupa ce s-au fiert, ii scurg sa nu mai ramana deloc apa.In oala in care au fiert adaug unt (cam doua linguri) si lapte in functie de cat de moala vreti sa iasa.Mai adaug sare daca e nevoie.O sa postez o fotografie alturi de pipote pentru ca am uitat sa fac una separat.
pofta buna!

Tocanita de pipote si inimi

4 cepe potrivite
1 capatana de usturoi
1 cutie de rosii cuburi
2 linguri bulion
1 punga de pipote si inimi
1 cana de apa
sare, delikat, piper

Am spalat si curatat inimile si pipotele.Se toaca ceapa si usturoiul marunt si se calesc in putin ulei.
Cand ceapa e sticloasa adaugam pipotele si inimile si le calim impreuna cu ceapa si usturoiul.Cand s-au calit, adaugam cana de apa si lasam pentru 30 de minute sa fiarba.Adaugam sare si piperul iar daca mai scade apa completam cat sa le acopere.Dupa jumatatea de ora adaugam rosiile cuburi si bulionul si mai lasam pe foc pana scade si devine ca un sos.
Adaugam patrunjelul tocat marunt si servim cu piure de cartofi.





Spaghete bolognese

Aceasta e faimoasa mea reteta de spaghete.O stiu de foarte multi ani si mult timp a fost singurul fel de paste pe care il puteam manca.Fata de reteta originala, la mine lipseste telina care mie nu-mi place decat cruda.
Am foslosit urmatoarele ingrediente:
250 g carne tocata de vita (merge si amestec si de obicei asa o prefer)
250 ml suc de rosii
1 pahar de vin alb(de preferat demidulce sau chiar dulce)
1 ceapa medie
2 catei de usturoi
1 morcov mic ras (eu nu am pus acum pentru ca nu am mai avut)
cascaval ras/parmezan
sare, piper
spaghete

Am tocat ceapa si usturoiul si le-am calit in putin unt.Am adaugat carnea pe care am calit-o pana s-a 'mazarit'.Am pus sarea, piperul si optional putin chilli.
Cand a fost si carnea gata am turnat vinul.Va spuneam sa folositi vin demidulce sau dulce deoarece un vin sec in combinatie cu bulionul sau sucul de rosii face sosul putin acrisor.Asta am patit si eu deoarece singurul vin care l-am avut a fost unul sec dar am adaugat putin zahar.
Dupa ce a scazut putin vinul am adaugat sucul de rosii si am lasat sa scada la foc mic pentru 45 de minute.
Intre timp am pus apa cu sare la fiert pentru paste si cand clocotea am adaugat spaghetele pentru vreo 10 minute.Eu le tin mai mult decat scrie pe pachet, mai ales la reteta aceasta (la aceasta reteta pastele trebuiesc trecute prin  apa rece dupa ce au fost fierte).
Dupa ce am scurs pastele bine am pus sosul deasupra si am ras putin cascaval.As fi pus si putin busuioc numai ca proaspat bineinteles ca nu aveam iar cel la plic nu mai avea nici o aroma.







Pofta mare!